Vitröta och ogräsrensning

Vitröta!

Vitlöken har sett riktigt hängig ut ett tag – bladen har blivit allt mer gula och vissnade. I lördags drog vi upp några för att se hur det var fatt och gjorde då den tråkiga upptäckten att det var vitröta (ett slags mögelsvamp) i alla bäddar utom en. Värst ställt var det med den bädd vi satte i våras, kanske fanns möglet med i sättlöken som ju legat i skjulet över vintern och sedan har det spridit sig till resten. I nuläget vet ingen av oss särskilt mycket om vitmögel så vi får läsa på hur vi ska undvika att det händer igen, och hoppas att det inte sprider sig till den röda och gula löken på andra sidan gången.

Det var bara att dra upp den angripna vitlöken och slänga – kändes tråkigt att se så mycket arbete och lök gå förlorat. En bädd, den närmast målleskiftet, verkar ha klarat sig ganska bra så den får stå kvar, vi hoppas att den inte smittas. (Tror att det är en annan sort än den som sattes i de andra bäddarna.) De lökar som var fina i de angripna bäddarna har vi samlat i knippen i det inre rummet – för medlemmar i odlingsföreningen att ta hem. (Mums med färsk vitlök!)

I de bäddar som nu blir tomma sätter vi betor, som man som bekant inte kan ha för mycket av. 🙂 De sista potatisarna blev satta i lördags, och ogräset i rotfruktsskiftet fick sig en ordentlig omgång. I squashskiftet är de upphöjda bäddarna klara och all vinter- och sommarsquash är utplanterad. Fortfarande är det en del kvar att så, lite mer bönor och ärtor till exempel och ogräset växer så det knakar, så kom gärna ut på arbetsdagarna – som vanligt tisdag, torsdag och lördag. Och ta med era odlingsintresserade vänner vetja.

Har du tänkt bli medlem i kooperativet är det hög tid att betala in avgiften på 500 kronor – sista dag är 30 juni.

Vi ses!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *