Ännu en lyckad säsong

Höst och snigelstaket

Höst och snigelstaket

Vintermörkret sänker sig över stad och odlingar och det är snart dags att sitta ner och utvärdera den här säsongen – Tillsammansodlingens fjärde. Precis som andra säsonger kom vi upp i 40-talet medlemmar, både gamla och en del nya. Skördefesten blev en regnig men lycklig historia med oväntat många besökare.

Det är alltid lite svårt att slita sig på hösten och några har jobbat på nu in i november. Den här hösten täcker vi mer än vi har gjort innan – med både, kartong, löv och ensilage. Tanken är att både hålla undan ogräset som gärna rotar sig på våren, och att återföra näring till jorden. Tidigare säsonger har vi kört med jordfräs, det hoppas vi komma bort ifrån nu.

Erfarenheten har lärt oss att täckning gärna drar till sig mördarsniglar – därför har vi byggt ett snigelstaket runt odlingarna.

Att pröva oss fram och lära oss genom praktiskt arbete är en del av hela grundtanken med odlingen.

Kom tillbaka nästa säsong för att se hur det funkar!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ännu en lyckad säsong

 1. PETER öRTWALL says:

  GOTT NYTT ÅR ALLA Tillsammanodlare och tack för alla GOA stunder Tillsammans på Odlingen. Vi syns inför Odling 2014. GRÖNT är GOTT !

 2. eva ginstrup says:

  Fundering? Jag bor på Orust och ska ge mig på lite odling.
  Gjorde odlingsbäddar med täckning förra sommaren och hösten, och där frodas nu sniglarna!
  Ser att ni gjort ett snigelstaket runt odlingarna.
  hur har ni gjort det och hur har det fungerat?
  Tacksam för svar och goda råd!

  • marie says:

   Ja, de där sniglarna är ett gissel. Vi byggde vårt snigelstaket med hjälp av träreglar och byggplast, i ett dike av stenmjöl. Plasten är vikt högst upp i en vinkel som sniglarna har svårt att ta sig över. Det är för tidigt på säsongen för att säga om det har fungerat eller ej än. Problemet när man har så stora odlingar som vi har, är att man ju måste plocka ut dem som redan finns på insidan. Har du mindre odlingsbäddar borde det funka fint. Återkommer med inlägg om detta senare på säsongen. / marie

   • veronica says:

    Jag är också extremt intresserad av denna frågan! Ska nu i helgen bygga en snigelbarriär av plåt och efter inspiration av er; en i plast. Jag har goda förhoppningar på detta ( i kombination med att plocka och kasta iväg de som lyckas ta sig över/kommer upp från vinter-ide i marken)
    vore fantastiskt om Sveriges odlare fick slippa döda och istället bygga hinder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *