Hur började det?
Initiativet kom från början från Omställning Göteborg som är ett nätverk
som jobbar för att öka självförsörjningen, minska oljeberoendet och hitta hållbara sätt att
leva. 2010 hyrde föreningen in sig på en del av marken, som då arrenderades av odlaren
och grönsaksgrossisten Rune Johansson, som odlat kravgrönsaker där i över 30 år. 2011
tog föreningen över arrendet och köpte arbetsskjul och jordfräs av Rune.
Rune hyr nu in sig i skjulet och odlar en del av marken (den till höger nedanför skjulet.)
Måste man kunna mycket om odling för att bli medlem?
Nej, vi lär oss tillsammans. En del har jobbat med odling eller gått utbildningar tidigare, medan andra är helt gröna på området. Vi ordnar också utbildningsdagar och workshops för medlemmarna.
Hur organiseras odlingen?
Tillsammansodlingen drivs av en ideell förening. Det finns en styrelse, som vi kallar samordningsgrupp, som har mandat att ta viktiga beslut. Föreningen har årsmöte och väljer ny styrelse varje år. Det finns också en odlingsplaneringsgrupp och en skjul- och ordningsgrupp. Alla medlemmar är välkomna på alla möten.
Hur organiseras arbetet på odlingen?
Vi har stående gemensam arbetsdag lördagar mellan 11–16. De som vill kommer överens om att åka ut på andra tider, som vardagkvällar. För mer info om arbetsdagar och evenemang på odlingen, titta i vår kalender.
Vem bestämmer vad som ska odlas?
Under vintern har en planeringsgrupp som är öppen för alla medlemmar tagit fram en plan för odlingen, bestämt vilka sorter och hur mycket vi ska odla samt beställt frön.
Hur delar ni upp skörden?
Var och en tar grönsaker för husbehov i samband med att man är ute på odlingen och jobbar. På så vis får de som jobbar ofta mer grönsaker än de som kommer sällan. Vet man med sig att man bidragit och varit med på arbetsdagar är det såklart ok att ibland åka ut och hämta grönsaker även om man inte har tid att jobba just den dagen. Samma sak med våra bär som har en begränsad skördesäsong på ett par veckor. Systemet bygger på tillit mellan medlemmarna.
Hur funkar kommunikationen inom föreningen?
Alla medlemmar hamnar på en maillista som samordningsgruppen har tillgång till, och det finns även en sluten facebookgrupp för de aktiva medlemmar som har Facebook. Vi använder också en sluten wiki där all intern information delas.
Vad behöver jag ta med till odlingen? Oömma kläder och matlåda. Vatten under vinterhalvåret.
Hur stor är marken?
Marken, som ägs av Mölndals kommun, är cirka 1,4 hektar, varav vi odlar cirka 4000 kvadratmeter. Odlingen var kravgodkänd fram till 2014, då föreningen beslutade att certifieringen var en för stor utgift för föreningen. (Vi odlar dock fortfarande enligt KRAV:s regler.)
Hur hittar jag till odlingen? Det är enkelt att ta sig hit ut, buss 761 går från Linnéplatsen. Man kan också ta valfri buss eller spårvagn 2 eller 4 till Mölndals bro (Mölndals station) och där byta till buss 755 eller 761. Hållplatsen heter Pilekrogen, och bussen stannar precis vid odlingen. Här finns också en karta samt cykelväg dit.